9 december 2014

ED 05-12-2014 Scheidend directeur Van Abbemuseum vindt Eindhoven een doe-stad




Scheidend zakelijk directeur Ulrike Erbslöh van het Van Abbemuseum: "Cultuur vinden veel mensen hier toch een beetje eng." foto's Kees Martens

"Eindhoven is nou eenmaal een werk en doe-stad", analyseert scheidend zakelijk directeur Ulrike Erbslöh van het gemeentelijke Van Abbemuseum. Maar tóch: "Zo'n museum als het Van Abbe hóórt wel bij deze stad. Juist bij deze stad."
    "Bij deze stad hoort geen provinciaal museum zoals je die in andere provinciale steden ziet. Het is heel bijzonder en spannend dat de gemeente in Eindhoven ruimte geeft aan zo'n vooruitstrevend museum. Dat juist hier zo'n instelling kan bestaan die de grenzen opzoekt. Tuurlijk botst dat met de politiek. Het is een worsteling die je steeds ziet terugkomen in de geschiedenis van het Van Abbemuseum. Een worsteling tussen de roep om meer klassieke tentoonstellingen en de wens van het museum om uitdagend te programmeren. En die worsteling mag ook blijven. Zolang de stad dit museum maar houdt. Want een vernieuwend museum als het Van Abbe past óók in het DNA van Eindhoven."
    Motie: museum moet meer betalende bezoekers binnenhalen
    Behalve haar vertrek is er nog een aanleiding: de al eerder genoemde periodieke worsteling met de buren heeft namelijk de kop weer opgestoken. Aanleiding deze keer: een aangenomen motie waarin het museum wordt opgeroepen ambitieuzer te zijn in het nastreven van meer (betalende) bezoekers. PvdA-raadslid Arnold Raaijmakers constateerde dat er nogal wat lucht zat tussen de 'begrote' bezoekersaantallen van de komende jaren (87.500 per jaar) en de aantallen (100.000 en meer) uit het beleidsplan van twee jaar geleden. En dus stelde hij – samen met de SP – de motie op.

    Geen opmerkingen: